Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Οθωμανική Κρήνη Σαλάτς
Στο νότιο άκρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Μεσημβρίας και Προφήτη Ηλία, στο κέντρο της ομώνυμης πλατείας, βρίσκεται η βρύση Σαλάτς. Η κύρια ερμηνεία τής λέξης «Σαλάτς» είναι «καλυβάκι», αλλά και «ξηραντήριο καπνών», υποδεικνύοντας τον αμιγώς αγροτικό/εξοχικό χαρακτήρα της περιοχής.
Πρόκειται για ένα κρηναίο οικοδόμημα που αποτελείται από λιθόκτιστη παραλληλόγραμμη δεξαμενή με υπερυψωμένο τον δυτικό τοίχο της. Στο κέντρο του υπερυψωμένου τοίχου διασώζεται εντοιχισμένη μαρμάρινη επιγραφή σε αραβική γραφή. Σε αυτήν δηλώνεται ότι η κρήνη αποτελεί έργο ευποιίας της Ζεϊνέμπ Χανίμ κατά το έτος έτος Εγίρας 1199, που αντιστοιχεί στο έτος 1784-1785.