Χρονολογία
Μεταβυζαντινή Εποχή

Η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται σε χαμηλό λοφίσκο στη ΒΑ πλευρά του οικισμού της Γρίβας και κτίστηκε το 1801 στη θέση παλαιότερου ναού. Το 1857 στη δυτική πλευρά της προστέθηκε νάρθηκας με υπερκείμενο γυναικωνίτη. Το ατμοσφαιρικό εσωτερικό του Ναού κοσμούν τοιχογραφίες δύο διαφορετικών φάσεων του 19ου αιώνα. Η παλαιότερη περιλαμβάνει σκηνές από τον χριστολογικό κύκλο και την Παλαιά Διαθήκη, επιζωγραφισμένες ή εν μέρει καλυπτόμενες από εκλεπτυσμένα φυτικά διακοσμητικά θέματα. Την καλαίσθητη διακοσμητική αντίληψη του Ναού τονίζουν τα μπαρόκ κιονόκρανα με χρωματισμένα μεταλλικά ελάσματα ανθέων, φύλλων και πλοχμών, και κρεμαστές γιρλάντες. Οι εξώστες του γυναικωνίτη, μοναδικό παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή κρεμμυδόσχημων κατασκευών από ξύλο και πέτρα, προέρχονται από την τυπολογία των εκκλησιαστικών αμβώνων και καθρεπτίζουν την αντίληψη εμπνευσμένων τεχνιτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γραπτό τέμπλο του ναού με εικόνες κυρίως Κολακιωτών ζωγράφων (μέσα 19ου αι.), όπως και οι λατρευτικές εικόνες του παλαιότερου ναού, που χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Η ξυλόγλυπτη επίστεψη του τέμπλου και η περίτεχνη κορνίζα στην κόγχη της Πρόθεσης είναι εξαιρετικής τέχνης και αποτελούν έργο των τεχνιτών του τέμπλου στις αρχές του 19ου αιώνα.
Το σύνολο του ναού αντικατοπτρίζει τον πλούτο της μεταβυζαντινής κοινότητας της Κρίβας (Γρίβας), αποτέλεσμα της σηροτροφίας και της φορολογικής απαλλαγής της, χάρη στην κατασκευή ένδυσης για τον οθωμανικό στρατό.

Φωτογραφίες