Χρονολογία
Νεότεροι Χρόνοι

Η μάχη του Σκρα (ή «Μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν», από την ομώνυμη κορυφή) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες νίκες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανακατάληψη της περιοχής από τους Βουλγάρους, στις 17 Μαΐου 1918, μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα, παρά τη δυσκολία της επιχείρησης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη συνέχεια των συγκρούσεων, τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα, για τις αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις, αλλά και για την τελική έκβαση του Μεγάλου Πολέμου. Στη μνήμη των πεσόντων, στην είσοδο του χωριού Σκρα, έχει ανεγερθεί Ηρώο.

Στη βάση του υπάρχει η επιγραφή: «Στη μνήμη των πεσόντων κατά τη μάχη Σκρα τον Μάιο 1918, 31 Αξιωματικών και 574 Οπλιτών των Μεραρχιών Σερρών – Αρχιπελάγους – Κρήτης για την εκδίωξη των εισβολέων από το εθνικό έδαφος της Μακεδονίας». Στο τοίχωμα πίσω από το μνημείο αναγράφονται τα ονόματα όλων των πεσόντων, ενώ στον χώρο του μνημείου υπάρχει και η προτομή του ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, λειτουργεί από το 2002 μουσείο της μάχης του Σκρα, όπου παρουσιάζεται και το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο μουσείο εκτίθενται όπλα, στολές, παράσημα, κράνη, θραύσματα οπλισμού, καθώς και κειμήλια από τον ελληνικό, γαλλικό, βρετανικό, σερβικό, αυστριακό, βουλγαρικό και γερμανικό στρατό. Τέλος, εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με στιγμές από τις ώρες της δράσης και της ξεκούρασης στα χαρακώματα του Μακεδονικού Μετώπου, καθώς και πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες της εποχής.

Φωτογραφίες