Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ταφικοί τύμβοι Γυναικοκάστρου
Το νεκροταφείο των τύμβων στο Παλαιό Γυναικόκαστρο, το οποίο χρονολογείται στην Πρώιμη Εποχή Σιδήρου, αποκαλύφθηκε σε σωστικές ανασκαφικές έρευνες των δεκαετιών του 1980 και 1990 από την αρχαιολόγο Θώμη Σαββοπούλου. Η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε καύσεις σε 542 τεφροδόχα αγγεία, τα οποία τοποθετούνταν σε κυκλικούς περιβόλους που καλύπτονταν από λιθοσωρούς και είχαν πιθανότατα τη μορφή τύμβων.
Μέσα στα αγγεία, στους τάφους και στα πιθάρια, είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα, που συνόδευαν τους νεκρούς στο αιώνιο ταξίδι τους. Σιδερένια όπλα, αιχμές δοράτων, ξίφη και μαχαιρίδια στους άνδρες-πολεμιστές και χάλκινα κοσμήματα στις γυναίκες. Η ποσότητα και το είδος των κτερισμάτων προφανέστατα απηχεί την οικονομική κατάσταση και τη θέση των νεκρών στις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ των κτερισμάτων αξιοσημείωτη είναι η παρουσία χάλκινων διπλών πελέκεων και μικρών περιάπτων. Η εμβληματική μορφή τους ώθησε μελετητές να προσδώσουν, σε μια προσπάθεια ερμηνείας, όχι μόνο διακοσμητικό, αλλά και θρησκευτικό, κοινωνικό ή αποτροπαϊκό συμβολισμό. Σε ορισμένους τάφους βρέθηκαν χρυσά ρομβόσχημα ελάσματα με έκτυπη διακόσμηση, τα λεγόμενα «επιστόμια», τα οποία τοποθετούνταν στο στόμα του νεκρού. Εντοπίστηκαν, επίσης, 85 ενταφιασμοί σε κιβωτιόσχημους τάφους και πιθάρια.